ƜIן∀H ן∩pq∀ ᴎIq ᴎ∀ᴚℲ∀ᴚZ ᴎ∀ᴚƜI

Monday, 6 May 2013

D.U.I.T

ASSALAMUA'LAIKUM
^-*

D.U.I.T
Duit adalah sesuatu yang amat menjadi kepentingan kepada generasi X . Y . Z dan juga generasi GAJET.. Tanpa wang atau duit tidak mampulah untuk melakukan apa sahaja bak kata sekarang " NO MONEY NO TALK "
tapi  pada hari ini bukanlah saya ingin membincangkan tentang duit tetapi tentang apa itu D.U.I.T ?? MARI  kita memahami tentangnya di bawah dengan dalil2 :)
D
D..ialah DOA.. definisi doa dalam syarak ialah memohon pertolongan kepada PENCIPTA .. Tidak kiralah apa sahaja yang di pintanya kepada NYA .dan hakikat doa iaitu menzahirkan kefakiran, kelemahan dan kehinaan diri kepada Allah yang di dalamnya termetrai pengagungan terhadap Allah swt dan mengiktiraf sifat kemulian dan pemurahNya. (Sya’n al-Dua’) . insya Allah di makbulkan..
dalam firman Allah SWT


وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنّي فَإِنّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ ٱلدَّاعِ إِذَا دَعَانِ [البقرة:186]
“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahwasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran” 

Dalam hadis Nabi Muhammad SAW

“Kamu telah memohon dari Allah dengan menyebut namaNya yang agung Jika (Allah) diminta dengannya, Allah akan memberi dan jika (Allah) didoa dengannya, Allah akan memperkenankannya”.
 Hadith riwayat Abu Daud.

Dengan dalil2 diatas telah menunjukkan bahawasanya doa itu ialah dambaan seorang 
hamba kepada Allah SWT agar diberi pertolongan

“Katakanlah (wahai Muhammad): Khabarkanlah kepadaku, jika datang kepada kamu azab Allah atau datang kepada kamu hari kiamat, adakah kamu akan menyeru yang lain dari Allah (untuk menolong kamu), jika betul kamu orang-orang yang benar?

Bahkan Dialah (Allah) yang kamu seru lalu Dia hapuskan bahaya yang kamu pohonkan kepadaNya jika Dia kehendaki dan kamu lupakan apa yang kamu sekutukan (dengan Allah dalam masa kamu ditimpa bahaya itu).” 

Al-An’am ayat 40-41. 

Dalam setiap kejayaan yang di kecapi pasti akan tempang tanpa melangkah setapak kejayaan
tanpa berdoa dahuluU
U.... U disini ialah USAHA .. Usaha itu tanda kejayaan ... setelah melangkah dengan doa. Lakukan langkah kedua iaitu usaha.. Usaha adalah merangkumi konsep jihad iaitu mengerah tenaga untuk sesuatu yang membawa kejayaa. Kalau kita usaha utuk dunia daptlah dunia. Bagi muslim yg beriman perlulah Wasatiah iaitu kesederhanaa..

Dalam hadis Nabi Muhammad SAW :
Dari Abu Darda r.a meriwayatkan, Rasulullah SAW bersabda: Allah telah menetapkan lima perkara bagi setiap hambaNya; Ajalnya dan rezekinya, umurnya, untung nasib buruk dan nasib baiknya. (HR Ahmad)I

I... i disini ialah ikhtiar.. setelah berusaha bersungguh2 maka ikhtiarlah supaya Doa dan Usaha anda. Dan juga pertimbangkan usaha andai tidak cukup teruskan lah usaha usaha usaha dan usaha ..
T
T,,, t disini ialah Tawakal.. setelah berdoa+berusaha+ikhtiar+tawakal = Kejayaan
serahkan segala2 Nya kepada yg merancang iaitu Allah Pengertian“ TAWAKAL”
Menurut bahasa, lafal tawakal berasal dari bahasa arab yg artinya bersandar. Menurut istilah , tawakal ialah sikap berserah diri kepada Allah setelah melakukan usaha secara maksimal. Seseorang yg berusaha secara maksimal untuk mencapai suatu keinginan atau cita-cita ,setelah itu dia menerima dengan ikhlas dan berserah diri kepada Allah atas hasil yg akan dia dapatkan, orang ini disebut bertawakal.Orang yg bertawakal ,maka ia termasuk orang yg berakhlak mulia.Dalam firman Allah SWT

Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah nescaya Allah akan mencukupkan (keperluan) nya.” (TMQ. at-Thalaq [65]: 3)

“Maka sembahlah Dia, dan bertawakallah kepadaNya.” 
(TMQ. Hud [11]: 123)

“Jika mereka berpaling (dari keimanan), maka katakanlah, “Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada- Nya aku bertawakal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki ‘Arsy yang agung”. 
(TMQ. at-Taubah [9]: 129)

“Barangsiapa yang tawakal kepada Allah, maka sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” (TMQ. al-Anfal [8]: 49)


Setelah semua itu di lakukan insya Allah akan termakbul semua yg kita lakukan tanpa sia2 dan mendapat keberkatan dan keredhaan dari Allah . 


* KEJAYAAN YANG SEDIKIT YANG BERKAT LEBIH BAIK DARI YANG BERJAYA TANPA KEBRKATAN*
No comments:

Post a Comment